Wednesday, April 19, 2023

 

Arendus- ja ärimudelid

 Inspiratsioon TalTech'i <IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid> kursuselt




Seekord proovin analüüsida ühte Agiilset tarkvaraarenduse mudelit ja SaaS-i (Software as a Service) ärimudelit tuntud projektihaldustööriista Trello näitel.


Agiilne tarkvaraarenduse mudel



Atlassiani Trello on koostöö tööriist, mis korraldab projekte tahvliteks, loenditeks ja kaartideks, ja see kõik töötati välja Agiilse tarkvaraarenduse mudeli abil.
 
Agiilne viis on iteratiivne lähenemine tarkvaraarendusele ja projektijuhtimisele, mis rõhutab koostööd, klientide tagasisidet, ning väiksemaid kiireid väljalaskeid.
 
Selline tööviis sobib hästi Trellole, kuna võimaldab pidevat täiustamist ja kohanemist kasutajate muutuvate vajadustega.

Trello agiilse arenduseviisi kasutamine:

Iteratiivne ja järkjärguline

Trello arendus jaotati väikesteks hallatavateks iteratsioonideks, kusjuures iga väljalase pakkus täiendavaid funktsioone. See võimaldas arendusmeeskonnal kiiresti reageerida klientide tagasisidele ja kohandada toodet vastavalt vajadusele.

Koostöö ja suhtlemine

Agiilsed metoodikad rõhutavad tihedat koostööd funktsionaalsete meeskondade vahel. Trello puhul tähendas see, et arendajad, disainerid, tootejuhid ja teised osapooled tegid tihedat koostööd, tagades ühise arusaamise projekti eesmärkidest ja nõuetest.

Adaptiivne planeerimine

Agiilne areng hõlmab muutusi ja väldib pikaajalisi jäikaid plaane. Trello arendusmeeskond seadis esikohale paindlikkuse, kohandades oma plaane kasutajate tagasiside ja projekti muutuvate vajaduste põhjal.

Peaks märkima, et Trello ise pakub justnimelt Agiilse arendamise tööriistu.




SaaS-i ärimudel



Trello kasutab SaaS-i (Software as a Service) ärimudelit, mis võimaldab kasutajatel teenuse ligi pääseda veebibrauseri või mobiilirakenduse kaudu, ilma et oleks vaja tarkvara oma seadmetesse installida või seda ise hooldada (uuendamise vajadus). 
See pilvepõhine mudel pakub nii Trellole kui ka selle kasutajatele mitmeid eeliseid.

Tellimuspõhine hinnakujundus

Trello pakub algselt tasuta hinnakujundusmudelit, mis võimaldab uutel kasutajatel juurde pääseda platvormi põhiversioonile, pakkudes samal ajal tasulistes tellimusplaanides lisafunktsioone. Selline lähenemine loob madala barjääri uutele kasutajatele sisenemisel, teenusega tutvumisel teenides samal ajal ettevõttele korduvat tulu.

Skaleeritavus

SaaS-i mudel võimaldab Trellol oma infrastruktuuri hõlpsalt skaleerida, et kohandada kasutajate ja andmete kasvu. Kuna platvormiga liitub jätkuvalt rohkem kasutajaid, saab Trello lihtsalt lisada serveri mahtu, ilma et peaks muretsema tarkvaravärskenduste või paikade (patchide) levitamise pärast.

Automaatsed värskendused ja hooldus

Kuna Trellot majutatakse pilves, saab ettevõte tarkvara värskendusi ja täiustusi sujuvalt lükata, ilma et see peaks kasutajatelt midagi nõudma. See tagab, et kasutajatel on alati juurdepääs uusimatele funktsioonidele ja veaparandustele.



Miks valisin Trello?

Nende kujundus on pilkupüüdev. 
Pildil on nende maskott Taco, kes on ühe kahest asutajast Joe Spolsky koer.





Arusaadavalt, mõned kassiinimesed ei taha koera näopilti igal pool kohata. Nagu kunagine Clippy

Trellol on vahva hariduslik ajaveeb kus ka nende arendajad oma kogemusi/teadmisi avaldavad. See Trello Tech Stack postitus Brett Kieferilt aastast 2012 on chefs kiss.

Ja siin on Dossier CEO Vik Chaudhary postitus sellest kuidas Atlassian ostis Trello juba 2017 aastal 425 miljoni USDga (tänase väärtusega  523,336,733.03 USD selle inflatsioonikalkulaatori sõnul).


Ja fännamise tasakaaluna: üsna Trellovaenuliku konkurendi Taskade'i postitus.







No comments:

Post a Comment

Avaldage arvamust, oleme siin üksteiselt õppimas. Igaühe mõtlemisviis on huvitav.