Tuesday, April 4, 2023

 

 IT juhtimine ja riskihaldus

 Inspiratsioon TalTech'i <IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid> kursuselt


Kahe tuntud IT juhi kirjeldus


Jack Ma - Alibaba

Otsustasin kirjutada Jack Ma'st kuna mulle meeldib tema inspireeriv lugu, põhimõtted ja see kuidas ta juhtimisele läheneb, võrreldes teda kuulsamate lääne IT juhtidega.
 
Alibaba Grupi asutasid 1999. aastal 18 inimest, keda juhtis Hiinast Hangzhoust pärit endine inglise keele õpetaja Jack Ma. See sai alguse veebipõhisest hulgimüügiturust Hiina väikestele eksportijatele ja ettevõtjatele, et jõuda ülemaailmsete ostjateni.

Jack Ma isiksusetüübiks arvatakse olevat ENFPMyers Briggs'i analüüsi järgi (Extraverted, iNtuitive, Feeling, Perceiving/ Ekstrovertne, Intuitiivne, Tundev, Tajuv), selline isiksustüüp on üliaktiivne, impulsiivne, näeb suuremat pilti, on loov ja inimesi sügavamalt mõistev.

Tema karjäär algas üsna raskelt, Jack sai noorena palju tagasilööke.
Tal ei olnud raha ega tähtsaid tutvusi, üritas kaks korda kolledži sissepääsueksami teha, ei õnnestunud. Õppides ise palju, sai ta kolmandal korral sisse. Kolledžit lõpetades oli tal raske tööd leida, sai siiski 11€ eest kuus kohalikku ülikooli inglise keele õpetajaks.

Arvutit nägi ta esimene kord aastal 1995 USA reisil. Kuigi kaks tema eelmist äri olid kokku kukkunud, veenis Jack oma 17 sõpra temasse uskuma ja koos alustasid nad e-platformi Alibaba.
Need 18 sõpra suutsid koos 1999 aastal miljoneid Goldman Sachs'ilt ja Jaapani SoftBank'ilt investeeringute näol kokku saada. Sealt algas kuulsa Alibaba edulugu. 

Jack on olnud lihtne mees, töötajaid edutav, lõbus, osav esineja, avalik naljanina. Sest rahvas vajab tsirkust ja leiba.


Linus Torvaldsjuhtiv Linuxi kerneli arendaja

Valisin Linuse, kuna tema isiksusetüüp on Jack Ma isiksusetüübi, juhiomaduste enam-vähem otsene vastane - internet arvab teda olevat INTJ või INTP (Introvert, iNtuitive, Thinking, Judging or Perceiving/ Introvertne, Intuitiivne, Mõtleja, Hukkamõistev või Tajuv).
Ja peale selle põhjamaalasena üsna jalad maas visionäär.

Linus on küll kurikuulus oma ebameeldiva suhtumise poolest oma kaasarendajatesse, pidavat vanduma nagu Gordon Ramsay.
Linusest võime õppida palju, eriti kuidas mitte töökohas käituda - mis siiski ei vähenda tema loomingu tähtsust. 

Loodetavasti on IT juhikultuur muutumas, et Steve Jobs'i ja Torvaldsi laadseid käitumismalle ei aktsepteerita enam ühiskonna poolt nii automaatselt kui seda tehti 10+ aastat tagasi.

Sõbralikum, aga kindlameelne juht innustab inimesi endast parimat andma. 
Kui inimest rumalaks sõimata, tekib ju kõrgem insider threat'i ja töö vältimise risk.

Leian isegi, et saan arvutitega paremini läbi kui inimestega. Aga sotsiaalsed oskused on treenitavad, nõuavad enesekontrolli ning ka enesest lugupidamist.

Mind on mineviku töökohas ülemuse poolt läbi sõimatud, kuna edastasin viisakalt  kliendi kriitikat. 
Mind on töökohas ka kaastunde ja usaldusega koheldud, ja see pani mind kasvama. 

Mina olen ka INTJ-T, lähedased kinnitavad. Selle testi järgi.
Ja loomulikult tabasin Wednesday Addamsiga samad noodid. I knew it! 🌝 

















No comments:

Post a Comment

Avaldage arvamust, oleme siin üksteiselt õppimas. Igaühe mõtlemisviis on huvitav.