Thursday, May 18, 2023


Eetika ja IT

 Inspiratsioon TalTech'i <IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid> kursuselt


* Minu viimane postitus IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid kursuse raames.


Tehnoloogiat iseenesest peetakse tavaliselt neutraalseks; kuid see, kuidas seda kasutatakse, võib avaldada eetilisi või ebaeetilisi tagajärgi. 
Tehnoloogia on tööriist ja nagu iga tööriista eetiline väärtus sõltub seda kasutava inimese kavatsustest ja tegudest. 
Võrdluseks: USA tulirelvade omamise ja kasutamise probleemid.

Tehnoloogia kavandamise ja arendamise protsess võib aga lähtuda eetilistest või ebaeetilistest põhimõtetest, olenevalt selle võimalikust väärkasutusest, sotsiaalsetest mõjudest ja mõjust kasutajatele ja ühiskonnale.

Arutlen siin mõnda näidet:

1. Eetiline tehnoloogia: 

Näiteks Eestimaine Rendin

Rendin on lahendus elukoha üürile andmiseks ja turvaliste üürilepingute sõlmimiseks. Üürileandjal on üüri ja kommunaalmaksete garantii koos varakaitsega ning üürnikul on võimalik üürida tagatisrahata.

Kuna Eesti on hea, turvaline koht elamiseks ja töötamiseks - eriti Tallinn ja Tartu, siis kipuvad elukohtade hinnad aina kerkima, vaatamata sellele et palgad ei kerki.
 
Kuna näiteks  keskmisel tudengil on raske/võimatu  1500€  (üks kuu ette, deposiit, kinnisvaraagendi tasu ühe kuu rendi võrra + käibemaks) kohemaid välja käia, et elamisväärset elukohta kindlustada, siis tekkisid rendin.ee, larsen.ee jms. lahendused kus ei pea agendi tasu maksma.
 
Siinkohal mainin taas Maslow vajaduste hierarhia- selle põhjal on inimese baasvajaduste piiramine/ärakasutamine tema elu/edu piiramine.  



2. Ebaeetiline tehnoloogia: näiteks kui inimene kasutab eravajadustepõhiselt ükskõik millist teenust, loovutades teenusepakkujale oma äratuntavaid andmeid. Kui see ettevõte müüb kasu nimel neid andmeid, siis on tegemist pettusega. 
Siinkohal on andmekaitse reeglistike tekkimine tänuväärt - nagu seda on GDPR.

Täpsustades: tehnoloogia ei ole iseenesest eetiline ega ebaeetiline, vaid pigem on tehnoloogia kavandamise ja kasutamise kavatsus see, mis annab tehnoloogiale eetilise või ebaeetilise iseloomu.

Lisaks tähendab tehnoloogia keerukus sageli seda, et sellel võib olla nii positiivseid kui ka negatiivseid mõjusid, mis võib raskendada lõplikku liigitamist "eetiliseks" või "ebaeetiliseks”. 
Näiteks saab sotsiaalmeedia platvorme kasutada sõprade ja perega ühenduse hoidmiseks, kuid neid saab kasutada ka valeinformatsiooni levitamiseks või küberkiusamiseks.

Lõppkokkuvõttes on oluline kaasata eetilised kaalutlused tehnoloogia kavandamisse, arendamisse ja kasutuselevõtmisse, et minimeerida kahju ja maksimeerida kasu. 

Poliitikud, tehnoloogid ja ühiskond tervikuna vastutavad selle eest, et tehnoloogiat kasutataks viisil, mis austab inimõigusi ja edendab ühiskondlikku heaolu.






No comments:

Post a Comment

Avaldage arvamust, oleme siin üksteiselt õppimas. Igaühe mõtlemisviis on huvitav.