Tuesday, March 14, 2023

 

Arvutid ja paragrahvid I
tants intellektuaalomandi ümber
Inspiratsioon TalTech'i <IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid> kursuselt




Millist WIPO intellektuaalomandimudeli komponenti (patent, autoriõigus, litsents...) pead käesoleval ajal kõige paremini toimivaks ja millist tuleks (põhjalikumalt) muuta?


WIPO Geograafilised tähised (GI) tunduvad üldises mõttes kõige tõhusamad, kuna neil on pikaaegne rahvusliku identiteedi toetus. Lühidalt:


Arvutiprogrammid ja ärimudelid WIPO lehel on minimaalne kirjeldus. 
Näib, et nad ei ole patendiõiguse haldajana siiamaani piisavalt süübinud, kui keeruliseks tarkvara ja andmebaaside loomistöö võib minna. 
"Tänapäeval pakub infotehnoloogia aga võimalusi uuteks ärimudeliteks, kasutades infotehnoloogiat erinevate andmete, näiteks tehniliste, äriliste ja finantsandmete töötlemise ja edastamise vahendina."

Küll aga on keskendutud rohkem  Tehisintellektile.

Siin on Tarkvara Õiguskaitse Küsimusi Tänapäeva Infoühiskonnas artikkel Ants Kukrus poolt, mis selgitab sügavuti et koodi ei saa patentida, kuid:
 
"Arvutiprogrammid, mis on tihedalt seotud arvuti juhtimisega uudse ja mitteilmse tehnilise protsessi läbiviimisel, on patenditavad. Arvatakse, et programmi poolt juhitav arvuti on lihtsalt masin, mis sooritab tehnilisi protsesse teatud järjekorras."

WIPO kaitseb küll domeeni nime.
Näiteks moderne Taavet vs Koljat eepiline lugu

Keegi India 'bisnisman' Ganesh Ganga läks DELL gigandiga raksu, kuna ta kasutas domeene <delllaptopservicecentersinchennai.com> ja  <dell.co.in>

C. Registreeritud ja kasutatud pahausklikult

Eeskirjade lõike 4 punktis b on esitatud mittetäielik loetelu asjaoludest, mis "tõendavad domeeninime pahausklikku registreerimist ja kasutamist", sealhulgas järgmised kaebuse esitaja soovitatud asjad (milles "teie" viitab domeeninime registreerijale):

(iv) olete domeeninime kasutades tahtlikult püüdnud meelitada ärilise kasu eesmärgil Interneti-kasutajaid oma veebisaidile või muusse veebis asuvasse asukohta, luues tõenäosuse, et neid võidakse segi ajada kaebuse esitaja märgiga allika, sponsorluse, seotuse, või teie veebisaidi või asukoha või teie veebisaidil või asukohas oleva toote või teenuse toetamine.

See näide on praegustes oludes sobiv. Domeeninimega kaasneb kaudse seotuse oht, kuna see sisaldab kaubamärki ja viitab teenusele, mida kaebuse esitaja pakub samas geograafilises piirkonnas. Vastajad kasutavad domeeninime äriliselt, näiliselt seoses kaebuse esitaja toodete teenindamisega, kuid nad ei läbi Oki Data testi domeeninime õiguspärase ja õiglase kasutamise kohta, nagu on kirjeldatud viimases jaotises. Vastajad paljastavad oma pahausksuse, kasutades domeeninime veebisaidi jaoks, millel on silmapaistvalt kaebuse esitaja kujundlik logo "kaldus E" ja koopiad kaebuse esitaja toodete kujutistest, samas ei tuvastata kuskil veebisaidi tegelikku allikat ega avalikusta fakti, et vastajad on mitte volitatud edasimüüjad ega teenusepakkujad. Lisaks kasutavad nad kaebuse esitaja kaubamärgil põhinevat domeeninime, et reklaamida teenuseid, mis ei ole seotud kaubamärgiga kaitstud toodete ja teenustega, mis on seotud kaebuse esitaja konkurentide toodetega. Seda käitumist tuleb eeskirja tähenduses lugeda pahauskseks.

Toimkond järeldab, et Kaebuse kolmas element, pahausksus, on tuvastatud.” 



Kuna räägime intellektuaalomandist, siis ei saa teps mitte mainimata jätta kuidas Suurbritannia uhkeldab siiani lüüa saanud kultuuridelt rüüstatud varaga.


Venemaa peab end impeeriumiks ja eitab Ukraina autentset kultuuri, omistades selle endale. - Katya Taylor

Vist ei peaks end lollitama - omandiõigus muutub võimu ees tühiseks. 

(Surudes oma muusikaeelistust ja mõtteviisi peale, taas).



PS. Ma kasvasin kahe vanema vennaga, ei pidanud kellegagi oma riideid ja mänguasju jagama. 
Aga kui vanem vend käis semudega Venemaal aastal 1991 ja ostis pakke soolaküpsiseid müümiseks, keeldus mulle ühte küpsist proovimiseks andmast. 
Pistsin nõela tema lemmiktooli. 

Ma enam nii ei tee.
 
Nüüd tean, ühiskonnale heaolu loomine on Maslow püramiidi tipp.




No comments:

Post a Comment

Avaldage arvamust, oleme siin üksteiselt õppimas. Igaühe mõtlemisviis on huvitav.